Glas

Nieuws

Eerste succes consortium kassenbouwers

Stichting Dutch Green House Delta gaat samenwerken met een Indiase voedingspartner Induced om tuinbouwoplossingen te ontwikkelen in India.

Dinsdag 4 december werd op het Agro Tech India Congress een samenwerking voor de komende 2 jaar gesloten. De Dutch Green House Delta is de koepel waaronder Nederlandse kassenbouwers en technologiebedrijven sinds dit najaar internationaal proberen handel te drijven.

De schaal van internationale tuinbouwprojecten is zo groot dat individuele Nederlandse techbedrijven dat niet kunnen invullen. Dat bleek pijnlijk genoeg eerder dit jaar toen Qatar voor het wereldkampioenschap voetbal zo’n 400 hectare kassen wilde laten bouwen, maar geen Nederlandse partij kon dat invullen. Nu worden de kassen in Quatar in delen gebouwd door meer internationale aanbieders. Nederland wil in het vervolg gezamenlijk optrekken voor zulke grote opdrachten.

Tuinbouwprojecten in Uttar Pradesh

Eric Egberts, CEO van stichting Dutch Greenhouse Delta sloot de overeenkomst in India namens de Nederlandse tuinbouwsector. “Uttar Pradesh is de dichtstbevolkte Indische staat met 200 miljoen inwoners. We hopen aandacht van lokale overheden te krijgen en tuinbouwprojecten in dit land uit te breiden. Induced gaat ons helpen met het vooronderzoek om het Center of Excellence in Uttar Pradesh verder vorm te geven. Het vinden van Indiase investeerders heeft daarbij prioriteit. Winstgevendheid, betaalbaarheid en werkgelegenheid voor de bevolking zijn hoofdzaak. Het Nederlandse bedrijfsleven haalt uit deze samenwerking niet alleen handel. Indiase partners zullen expertise van data, internet of things en ICT die toepasbaar zijn in de tuinbouw, inbrengen.”

Nederlandse glastuinbouw wereldwijd vermarkten

Dutch Greenhouse Delta is opgericht in september 2018 om de Nederlandse glastuinbouwbouwsector wereldwijd te vermarkten. De stichting heeft daarbij een focus op grootschalige complexe projecten en vraagstukken over voedsel en sierteelt in de groeiende megasteden. Op dit moment zijn 14 glastuinbouwbedrijven, Rabobank en de brancheorganisaties Avag en LTO Glaskracht aangesloten. Meer dan 100 bedrijven uit het glastuinbouwcluster zijn daarmee vertegenwoordigd. Alle partners leveren een bijdrage om de activiteiten van de stichting te realiseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.