Doorgaan naar artikel

Westland beschermt kassen met extra waterberging

De gemeente Westland wil bijna € 4 miljoen euro extra investeren in aankoop van gronden voor waterberging bij extreme neerslag.

Zowel Westland als hoogheemraadschap Delfland kopen een locatie op in de gemeente. Het lijkt daarbij om glastuinbouwgrond te gaan, maar dat is in deze fase niet bekend gemaakt. Westland is nog in overleg over de aankoop van de gronden voor waterberging. Dat kan uitdraaien op onteigening als beide partijen niet overeenkomen.

Glaslocaties

Eerder liet de gemeente wel weten dat glastuinbouwlocaties worden onderzocht. In 2016 zijn 7 voorkeurslocaties verder uitgewerkt. Een aantal locaties, zoals Waelpark en De Kreken bleken niet geschikt zijn voor een calamiteitenberging, waardoor alleen glaslocaties overbleven. De kosten voor het realiseren van de 2 bergingslocaties bedragen afgerond € 16,5 miljoen waarvan € 8,6 miljoen voor Westland.

Boezemgebied

In het boezemgebied van de gemeente Westland stijgen de waterpeilen bij hevige neerslag door de combinatie van een sterk verhard gebied en veel smalle watergangen relatief snel. Met de verwachte effecten van klimaatverandering neemt de kwetsbaarheid van het kapitaalsintensief bebouwde glastuinbouwgebied voor wateroverlast naar de lange termijn nog verder toe.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin