hoogspanningsmasten-windmolens-kassen-web32-DIJ199274-4

Alles over energie

Terug naar dossier
Glas

Nieuws

Warmte voor Westland via tracé Midden is haalbaar

Een warmtenet voor Westland via het bekende tracé Midden is haalbaar, zo blijkt uit onderzoek.

Dat betekent dat de vertakking van dit tracé Midden naar Westland voor de hand ligt. Dat geldt niet voor de aftakking van dat tracé naar Leiden. Die is onder de huidige condities niet haalbaar, schrijft gedeputeerde van Zuid-Holland Han Weber in een brief aan Provinciale Staten.

Besluit begin 2019

De komende maanden wordt verder gewerkt aan Leidingen door het Midden (voor onder meer Westland) en Leiding over Oost voor de Leidse regio. Er wordt toegewerkt om begin 2019 een besluit te kunnen nemen. De klimaatonderhandelingen zullen voor een belangrijk deel de kabinetsinzet bij deze investering bepalen. Die inzet zal er hoogstwaarschijnlijk wel komen, stellen bronnen.

Tegelijkertijd wordt binnen de Warmtealliantie gewerkt aan mogelijkheden om zo spoedig mogelijk ook de glastuinbouwgebieden in het West- en Oostland te voorzien van voldoende duurzame warmte.

Leren uit eerste fase

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) maakte in oktober bekend €15 miljoen te reserveren voor de ontwikkeling van de warmterotonde in Zuid-Holland.

Er lopen gesprekken over de eerste fase van de hoofdinfrastructuur voor duurzame warmte in Zuid-Holland. Van die eerste fase moet worden geleerd hoe meerdere warmtebronnen op die hoofdinfrastructuur kunnen worden aangesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.