Doorgaan naar artikel

Schadeclaim om opkweek groenteplanten afgewezen

Groeiproblemen in een partij komkommerplanten lijkt te komen door herbicidebesmetting, maar de steenwolblokken zijn niet de bewezen oorzaak.

Dat oordeelt de rechter in hoger beroep in de zaak tussen plantenkweker BPK en producent van isolatiemateriaal Rockwool. De schade (circa € 243.000) deed zich voor in een partij komkommerplanten in juni 2015, maar ook in een partij tomatenplanten.

Daar ligt voor de rechter een van de argumenten om de schadeclaim af te wijzen, omdat deze tomatenplanten op een ander groeimedium gekweekt werden. Het is volgens de rechter niet uit te sluiten dat het bassinwater besmet is geraakt door bespuiting van een aangrenzend maisperceel. Dat is volgens de rechter onvoldoende onderzocht.

Verdraagzaamheidstest

Na de besmetting hebben verschillende onderzoeksbureaus, waaronder Kiwa en Wageningen Universiteit, onderzoek gedaan naar de groeiproblemen. Hoewel de plantenkweker twijfelt aan delen van het onderzoek, ziet de rechter geen reden de resultaten naast zich neer te leggen. Volgens de plantenkweker had het onderzoek door WUR met een plantverdraagzaamheidstest niet de mogelijkheid herbiciden te detecteren. Daarvoor was een zaaiproef nodig.

Maar volgens de rechter is uit een andere zaaiproef niet gebleken dat herbiciden in de steenwolblokken aanwezig waren. Ook stelde de plantenkweker dat de schade-expert bij een van de onderzoeken geen instructies aannam en in opdracht werkte van de blokkenleverancier.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin