Doorgaan naar artikel

Purple Pride zet proef belichte aubergine door

Telersvereniging Purple Pride gaat verder met de proef belichte aubergineteelt. De winterproductie wordt nog niet opgeschaald.

Het onderzoek naar de belichte teelt van aubergines werd al in 2012 opgestart op het bedrijf van Peter de Jong in het Brabantse Dinteloord. In de kas op de nieuwe locatie Prinsenland is de proef vorig jaar voor het eerst opgeschaald tot 6.400 vierkante meter. Die oppervlakte wordt ook nu weer aangehouden.

“Belichte teelt is een heel andere manier van telen dan onbelichte teelt”, zegt Tom de Jong, zoon en opvolger van Peter. “In eerste instantie lijkt dit hetzelfde, maar de zon kan veel krachtiger zijn en kan veel meer licht in één keer uitstralen dan een assimilatielamp. Op deze factoren moet de teeltstrategie worden aangepast. Een donkere winter kan bijvoorbeeld voor problemen zorgen, omdat er ook nog voldoende buitenlicht nodig is.”
Lees verder onder de foto

De belichtingsproef van 6.400 vierkante meter gaat het tweede jaar in. - Foto's: Purple Pride

De belichtingsproef van 6.400 vierkante meter gaat het tweede jaar in. – Foto’s: Purple Pride

Alle telers investeren mee

De leermomenten van vorig jaar worden dit jaar in de nieuwe teelt toegepast om zo tot een beter resultaat te komen. De investeringen worden door alle leden van telersvereniging Purple Pride gedragen.

Het uitbreiden van de belichte teelt om in de toekomst vanaf november veel meer Nederlandse aubergines te kunnen blijven leveren zal dus niet alleen op het bedrijf van vader en zoon De Jong gebeuren. Die breiden overigens het bedrijf in Dinteloord komend jaar uit van 5,6 naar bijna 12 hectare.

‘Concurreren op prijs lastig’

“Het biedt meerwaarde als je klanten jaarrond product kan aanbieden”, stelt Tom de Jong. “Dat kan door in de winter product te importeren, of zelf onder kunstlicht te blijven telen. Dat laatste is per kilo wel een stuk duurder, dus concurreren op prijs wordt lastig. Juist op kwaliteit, continuïteit en duurzaamheid kunnen we wél het verschil maken en toegevoegde waarde bieden voor onze klanten.”

3 grote retailklanten

Purple Pride en afzetcoöperatie Door leveren aan 3 grote retailklanten, die nu ook met de vruchten van die 6.400 meter zullen worden beleverd, naast de bulk van Spaanse aubergines.

De eerste bloemetjes zitten nu aan de planten. Als de eerste aubergines een vruchtgewicht van 300 gram halen, kunnen de eerste vruchten eind november of begin december worden geoogst.

De eerste bloemetjes zitten aan de planten.

De eerste bloemetjes zitten aan de planten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin