Glas

Nieuws

NVWA: 2 gevallen clavibacter tomaat niet herleid

Bij 2 tomatenbedrijven waar dit jaar clavibacter is geconstateerd, is geen besmettingsbron vastgesteld.

Dit jaar heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) aan 2 tomatenbedrijven maatregelen opgelegd. Deze bedrijven hadden zelf een melding gedaan bij de NVWA. In 2017 zijn 4 gevallen onderzocht en maatregelen opgelegd. Het gaat dan om maatregelen voor aangetaste planten en een buffer daaromheen.

40 meldingen besmettingen in planten

De meldingen van telers zijn niet gekoppeld aan andere meldingen van de vondst van clavibacter. De NVWA kreeg in totaal 40 meldingen binnen van besmettingen, meestal in planten, maar ook in zaad en monsters afkomstig uit derde landen en uit de EU. Met laboratoriumonderzoek en moderne genetische verwantschapstests is de uitbraak in de kassen dus niet aan de andere uitbraken gekoppeld.

Herleiden naar zaadproductie

De vondsten kunnen wel leiden tot meer inzicht in de genetische diversiteit van clavibacter wereldwijd. Met name voor zaadproductie kan dat inzicht voordelen bieden.

5 jaar geleden wilde de NVWA nog clavibacter-besmettingen op de zaadproductiebedrijven van de afgelopen 5 jaar in kaart brengen. Doel was de risicovolle zaadproductielocaties te benoemen en zo nieuwe besmettingen sneller te herleiden. De NVWA en zaadsector denken echter dat zo’n aanpak tot verkeerde conclusies kan leiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.