hoogspanningsmasten-windmolens-kassen-web32-DIJ199274-4

Alles over energie

Terug naar dossier
Glas

Nieuws

Grote restwarmteleveranciers tuinbouw verduurzamen

Deze week maakten de grootste bestaande leveranciers van restwarmte voor glastuinbouw bekend te verduurzamen. Warmteleveranties blijven overeind.

Zo bespaart kunstmestproducent Yara in Sluiskil (en leverancier van warmte en CO2 in glastuinbouwgebied Zeeuws-Vlaanderen) fors door gebruik van waterstof als restproduct. De waterstofleiding van Gasunie tussen Dow Benelux en Yara in Sluiskil is in gebruik genomen. Het waterstoftransport via de leiding zorgt voor een daling in het energiegebruik van in eerste instantie 0,15 petajoule per jaar en 10.000 ton CO2.

Verduurzaming Yara geen invloed op leveringsafspraken

Warmco levert restwarmte en CO2 aan telers in het glastuinbouwgebied Zeeuws-Vlaanderen. Warmco is een initiatief van onder meer Yara. Directeur Marlon Pijpelink laat weten dat de verduurzaming van Yara niet de leveringsafspraken met de tuinders beïnvloedt. Recent leverde Warmco nog de aansluiting op voor uitbreiding van kassen van 4Evergreen.

Amercentrale stookt biomassa

Ook de Amercentrale in Geertruidenberg liet deze week weten te starten met het verbranden van biomassa. Na driekwart jaar proefdraaien is de Geertruidenbergse centrale klaar om dagelijks zo’n 2.500 ton aan houtresten (pellets) te verstoken. Van de totale energie komt 40% uit biomassa, steenkool is nog de grootste bron. De verduurzaming betekent nog niet dat de centrale ook op lange termijn open blijft. Kabinetsplannen daaromtrent zijn nog onzeker.

Lees ook: Rapport: Voorzichtig met restwarmte

Of registreer je om te kunnen reageren.