Doorgaan naar artikel

Einde van cherrytomaat bij CombiVliet

CombiVliet stopt met de teelt van cherrytomaten. Na 28 jaar ziet een van de grootste telers van dit type tomaat meer heil in snacktomaat Santa.

Deze week (week 46) plukte CombiVliet de allerlaatste cherrytomaten op locatie MaasVliet in Maasdijk. “In 1990 begonnen we met het telen van de eerste cherrytomaten in ’s-Gravenzande”, blikt algemeen directeur Theo van Vliet terug. “De cherrytomaat was een nieuwe speciale teelt, waar heel veel werk in zat op het gebied van oogsten en verpakken. Alles ging in speciale kleine doosjes, wat ook nieuw was in de markt.”

Wat was, dat bleef er ook, en wat kwam, kwam er naast te liggen

In de hoogtijdagen teelde het bedrijf, toen niet voor niks nog onder de naam Van Vliet Cherrytomaten, de kerstomaatjes op 18 hectare. Daarmee was het Westlandse bedrijf een van de grootste in dit kleine tomaatje, dat naast de standaard losse tomaat en de grote vleestomaat 1 van slechts 3 tomatentypes was die toen in de gemiddelde winkel te koop lagen.

Geweld van nieuwe tomatentypes

Een paar jaar na 1990 barstte het geweld los van telkens weer nieuwe tomatentypes die hun weg vonden naar de schappen van supermarkten en groentespeciaalzaken. Die continue vernieuwing van het tomatenassortiment betekende lang vooral een uitbreiding. Wat was, dat bleef er ook, en wat kwam, kwam er naast te liggen.

Tomatensoorten te over bij AH in 2010. Het zijn er niet minder geworden ondertussen. – Foto: Ton van der Scheer

Tomatensoorten te over bij AH in 2010. Het zijn er niet minder geworden ondertussen. – Foto: Ton van der Scheer

De laatste cherrytomaten aan de tros. - Foto: CombiVliet

De laatste cherrytomaten aan de tros. – Foto: CombiVliet

In tomaat is verdringingsmarkt ontstaan

Van Vliet ziet nu dat er een verdringingsmarkt is ontstaan: de cherrytomaat ruimt het veld voor met name de hausse aan snoeptomaatjes die sinds een jaar of 10 de gunst van de consument hebben gewonnen. “Het resultaat van de cherry’s is hierdoor onder druk gekomen. De prijzen zakten. Ook wel logisch, want er werden geen nieuwe specifieke cherryrassen meer ontwikkeld. Ook consumenten willen wel weer eens iets anders en, eerlijk is eerlijk, er zijn erg veel vergelijkbare lekkere en lekkerdere tomaatjes bij gekomen de afgelopen jaren.”

Over op Santa cocktailtomaten

CombiVliet begon dan ook een paar jaar geleden met 1 tuin Santa’s, een cocktailtomaat die met een gewicht van 13 tot 15 gram geschikt is om te snacken. Geleidelijk is de teelt van Santa’s uitgebreid naar nu alle onbelichte tuinen van het bedrijf. CombiVliet heeft naast Santa’s, in de belichte kassen, grove en middengrove trostomaten en cocktailtomaten die ook aan de tros worden geoogst.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin