Doorgaan naar artikel

Westland acht kans op uitkeringsfraude kleiner

Gemeente Westland heeft beter zicht op het verblijf van arbeidsmigranten, zodat de kans op WW-fraude kleiner is als het UWV de gegevens van Westland zou gebruiken. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van de fractie ChristenUnie/SGP.

De gemeente heeft geen directe rol in de WW-toekenning, maar houdt wel bij waar arbeidsmigranten verblijven. De ‘adreskwaliteit’ van arbeidsmigranten is in de gemeente Westland beter dan in andere gemeenten, omdat in Westland de overgrote meerderheid van arbeidsmigranten staat ingeschreven als ingezetene, schrijft het college van burgemeester en wethouders (B en W).

Melding van werkgevers

Bij de gemeente wordt dan aangifte van verhuizing of emigratie ontvangen van de werkgevers of huisvesters. “Dat maakt dat de kans dat de arbeidsmigrant in land van herkomst verblijft, maar nog steeds ingeschreven staat in de gemeente Westland als ingezetene, vele malen kleiner is”, aldus het college van B en W. Overigens zijn er wettelijke mogelijkheden voor Poolse plukkers om te verblijven in Polen en daar hun WW-uitkering te ontvangen. Daar gaat de gemeente in de antwoorden niet op in.

Pogingen gestaakt om UWV erbij te betrekken

De gemeente heeft samen met de gemeenten Den Haag en Rotterdam meerdere keren geprobeerd om het UWV (verstrekker van de WW-uitkering) te betrekken bij verbetering van persoonsgegevens in de Basisregistratie Personen. Dat geldt ook voor het verblijfsadres van arbeidsmigranten die in de Registratie Niet-ingezetenen staan ingeschreven. “Ondanks de steun van het ministerie van BZK en het ministerie van SZW voor de gemeentelijke pilot, werd de pilot door het UWV afgewezen”, zo stelt het college. Onderzoek naar mogelijke fraude met WW-uitkeringen in Westland kan de gemeente niet uitvoeren, stelt het college van B en W.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin