Doorgaan naar artikel

‘Warmtenet kassen mooi, maar past het in rotonde?’

Voorlopers in de glastuinbouw hebben hun nek uitgestoken met warmtenetten naar burgers, maar hoe zijn deze in te passen in een breed warmtenetwerk?

Dat vroeg gedeputeerde Han Weber (D66) van de provincie Zuid-Holland zich woensdag af in de commissievergadering Duurzame ontwikkeling. Daarin stond de aanleg van warmtenetwerken in Zuid-Holland op de agenda, een stroperige ontwikkeling door de complexiteit en verschillende standpunten, aldus Weber. Zo is nog niet precies duidelijk hoe de regulering en vermarkting moet gaan lopen.

Voortrekkersrol

De glastuinbouw heeft hierin een voortrekkersrol gespeeld met een paar eigen warmtenetten naar huizen of zwembaden. Het is de vraag of zo’n systeem nog zou worden gekozen bij een breder netwerk, zei Weber. “Vooropgesteld. Het is knap en goed dat tuinders op een positieve manier zo hun nek uitgestoken hebben. Het roept wel vragen op, zoals: van wie is dat net eigenlijk? Wat gebeurt er als de contracten anders komen te liggen? Dat zijn precies de vragen die we in de ordeningsdiscussie nog moeten voeren. Zijn het situaties waarvan je straks zegt: hadden we het maar anders geregeld vanuit een meer open systeem?”

‘Voor consument andere regels’

Weber zei dat het prima is als bedrijven eigen distributienetten neerleggen, maar voor warmtelevering aan de consument gelden andere regels. De provincie wil de keuzevrijheid voor consumenten zo goed mogelijk garanderen. Dat kan door concessies te verstrekken aan warmteleveranciers voor 20 jaar per vertakking of wijk (distributienet). De hoofdleiding (transportleiding) moet volgens Weber wel open blijven waarbij leveranciers kunnen aanhaken.

‘Geen nationaal net’

Weber schetste een toekomstige warmtemarkt die bestaat uit clusters rond grote steden. Een nationale leiding voor warmte ziet hij niet ontstaan, dus zal er ook geen rol van het Rijk zijn bij de distributie, zoals bij gas. Wel zal steun van het Rijk moeten komen voor aanleg van warmtenetten, zoals ook in de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord is besproken.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin