Glas

Nieuws

Extra ferry’s voor import voeding bij harde brexit

De Britse overheid werkt achter de schermen plannen uit om ferry’s in te zetten vanuit andere havens om de voedingsimport bij een harde brexit overeind te houden.

Daarmee houden de Britse ambtenaren rekening met een grote opstopping van de verbinding Dover-Calais als er grenscontroles worden ingevoerd. Voor veel Spaanse groente en fruitexporteurs is dit de verbinding naar Britse winkels en distributiecentra.

Doemscenario voor de Britten

Als de Fransen besluiten de douanecontroles na een brexit volledig op te tuigen, kan de capaciteit van de lijn Dover-Calais terugvallen naar 15 tot 20% van de normale vrachtafhandeling. De Fransen kunnen namelijk besluiten om goederenstromen uit het Verenigd Koninkrijk strenger te gaan controleren. Dat is een doemscenario voor de Britten, omdat het ook de stroom goederen van het continent naar het Verenigd Koninkrijk onder druk zet. Dat kan de bevoorrading in gevaar brengen.

May vraagt steun

Het Verenigd Koninkrijk is in een beslissende fase van onderhandelingen met de Europese Unie over de uittreding. De Bitse premier Theresa May heeft begin deze week de dwarsliggende parlementariërs gevraagd haar in deze fase te steunen. Ze zei maandagavond dat de brexit-besprekingen in de moeilijkste fase zijn beland, ook al is een akkoord dichtbij.

May, die binnen haar Conservatieve partij stevige kritiek kreeg over de gang van zaken in Brussel, had al aangegeven dat het afscheid van de EU voor 95% rond is. Het grootste struikelblok is de terugkeer van een fysieke grens tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland. Groot-Brittannië noch de EU wil die, maar overeenstemming over de voorwaarden is heel ver weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.