hoogspanningsmasten-windmolens-kassen-web32-DIJ199274-4

Alles over energie

Terug naar dossier
Glas

Nieuws

Energieregeling verbeterd voor kleine én grote kas

Voor kleine en grote glastuinbouwbedrijven is de subsidieregeling Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) aantrekkelijker dan de oude regeling.

De nieuwe regeling komt in de plaats van de subsidiemodule Energie-efficiëntie en hernieuwbare energie glastuinbouw (EHG). Voor kassen tot 4 hectare is de nieuwe regeling ruimer met maximale subsidiabele kosten van € 7 per vierkante meter.

Voor grotere kassen blijft dat € 6 per vierkante meter, omdat de schaalvoordelen van (voornamelijk schermen) voor deze bedrijven groter zijn en de kosten dus lager. Wel gaat het beoogde energiebesparingspercentage voor schermen omhoog van 40% naar 45%.

Effect lage gasprijs

Voor de grotere glastuinbouwbedrijven wordt nu ook de aanschaf van een 2e energiescherm aantrekkelijker gemaakt met deze regeling. Daartoe is overgegaan omdat met de lage gasprijs voor de ondernemingen zo’n investering minder aantrekkelijk werd.

Ook is het maximale subsidiebedrag verhoogd van € 50.000 naar € 150.000. Zo worden ook grotere bedrijven gestimuleerd om energieschermen te installeren.

Minder uitgekeerd dan begroot

In totaal is voor de regeling € 9,2 miljoen beschikbaar. De regeling is geopend tot 9 november 2018. Voor de oude energieregeling EHG werd in 2017 ruim € 2 miljoen minder uitgekeerd dan begroot door het ministerie van Economische Zaken. Dat jaar werd € 4 miljoen ingezet uit deze regeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.