Glas

Nieuws 2483 bekeken

Storm zorgt voor veel schade aan kassen

De storm van woensdag heeft voor enkele miljoenen schade aangericht in de glastuinbouw.

Verzekeraar Interpolis schat dat de storm van woensdag een schade van tussen de €7 miljoen en €10 miljoen heeft veroorzaakt in de agrarische sector. De verzekeraar kreeg 180 meldingen binnen, waarvan de helft afkomst uit de glastuinbouw. “Als we kijken naar de financiële omvang van de schade is 70% tot 80% afkomstig uit de glastuinbouw”, legt een woordvoerder uit.

Gevolgschade aan gewassen nog niet duidelijk

Met name rond het Zuid-Hollandse Bleiswijk was veel schade. Bij een van de tuinbouwbedrijven gingen 1500 ruiten kapot. Bij twee andere meldingen was sprake van meer dan 1.000 kapotte ruiten. “De schade aan de ruiten is goed te inventariseren, maar welke schade dit veroorzaakt aan het gewas is nog niet te zeggen. Er wordt nu gekeken hoe de teelten het beste te beschermen zijn, bijvoorbeeld door tussenwanden te zetten zodat het klimaat in niet-beschadigde delen van de kas weer hersteld kan worden.”

De meeste schademeldingen kwamen uit Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg en Friesland. De schade aan schuren en stallen bestaat vooral uit afgewaaide dakpannen of dakplaten.

AgriVer: meldingen van honderden kapotte ruiten

Verzekeraar AgriVer kreeg een tiental schademeldingen van schade aan kassen. De meeste schades zijn relatief beperkt met schades tot 50 ruiten, maar er zijn ook meldingen van zware schade waarbij honderden ruiten werden vernield door de storm. De schademeldingen kwamen uit Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. Over de financiële omvang van de schade kan de verzekeraar nog niets zeggen. “De schade-experts zijn nog onderweg”, aldus een woordvoerder van AgriVer.

De schade door de storm bedraagt voor particulieren ongeveer €10 miljoen, meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van eerste schattingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.