Glas

Nieuws

Storm raakt veel kassen, schade lijkt beperkt

De storm van vanmorgen lijkt twee- tot driehonderd bedrijven in de glastuinbouw te hebben getroffen, in vooral het midden van het land.

Een eerste inventarisatie van verzekeraars en tuinbouworganisaties lijkt te duiden op veel meldingen van relatief kleine schade. Verzekeraar Agriver meldt 25 schadegevallen in de glastuinbouw, waarvan de zwaarste gevallen (‘enkelen‘) in West-Brabant en Zuid-Holland. ‘Dan gaat het om vele tientallen ramen en een beschadigd schermdoek’, aldus een woordvoerder. Interpolis meldt twee- tot driehonderd schadetelefoontjes van glastuinbouwbedrijven te hebben ontvangen. Het beeld lijkt daarin dat de schade per melding beperkt is. Wel lijkt het aantal meldingen het grootst in Gelderland en Brabant. “Het beeld van de schade is te zien in het onderste deel van Noord-Holland en Zuid-Holland over Gelderland en Brabant richting Venlo”, aldus een woordvoerder. Over de schadeomvang valt op dit moment nog geen raming te geven.

West- en Oostland

In het Westland is bij de Rampendienst Westland en bij LTO Glaskracht geen melding van forse schade bekend. Dat is een opluchting, stelt Jacco Vooijs, voorzitter van de afdeling Westland. “Het ging er hard op vanmorgen en ik wil de schade niet bagatelliseren, maar tegen een continue storm zoals deze zijn kassen bestand. Het lijkt vooralsnog om beperkte schades te gaan, maar dat is vervelend genoeg voor telers.”

Schadeherstel kassen, hier op archieffoto. Foto: Fred Libochant.
Schadeherstel kassen, hier op archieffoto. Foto: Fred Libochant.

Ook in Bleiswijk, waar bij de vorige storm op 3 januari een windhoos veel schade aanrichtte, lijkt het nu mee te vallen. Een eerder getroffen teler zegt met angst en beven de storm te hebben doorwaakt, maar de noodreparaties hebben het gehouden. Elders was de nood hoger. “De beglazer moest vanmorgen naar een schadegeval in ’s-Gravezande.” Op zijn bedrijf registreerde de klimaatinstallatie windsnelheden van 20 meter per seconde, terwijl dat op 3 januari 28 meter per seconde was.

Zwaardere schade

De Rampendienst Westland kreeg op een appgroep van tuinders tot half twee 43 meldingen van tuinders. Het ging daarbij om beperkte schade tot enkele tientallen ruiten. Wim van den Boomen, Brabants bestuurder van LTO Glaskracht Nederland, zegt dat in de regio enkele bedrijven meer schade lijken te hebben. Daar wordt op dit moment beredderd.

Of registreer je om te kunnen reageren.