Doorgaan naar artikel

Minder afkeuringen uitgangsmateriaal groente

Naktuinbouw heeft sinds 2010 het aantal keuringen in uitgangsmateriaal voor groente fors uitgebreid, maar het aantal afkeuringen nam af.

Dat blijkt uit het onderzoek Evaluatie Naktuinbouw van de Kwink Groep naar het functioneren van Naktuinbouw, in opdracht het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In de evaluatie wordt het werk van Naktuinbouw zorgvuldig, nauwgezet en efficiënt genoemd.

In het onderzoek worden de resultaten van de laatste 7 jaar op een rij gezet. Het aantal keuringen van uitgangsmateriaal in groente liep op van 2.153 in 2010 naar 5.777 in 2016. Het aantal afkeuringen is van circa 100 in 2010 en 2011 meer dan gehalveerd (42 afkeuringen in 2016). Bij de afkeuringen is het bovendien niet meer voorgekomen dat materiaal na opzuivering niet meer in het handelsverkeer werd gebracht. Het lijkt erop te duiden dat de kwaliteit van het uitgangsmateriaal verbeterd is. Die conclusie wordt niet getrokken in het onderzoek.

Meer quarantaine organismen

Bij de importinspecties lijkt het omgekeerde beeld zichtbaar. Ondanks minder importinspecties werden in 2016 meer quarantaine-organismen gevonden in groentegewassen (88 in 2016 tegen 46 in 2015). Ook dat wordt gezien als een verdienste van Naktuinbouw omdat de risico’s van deze partijen zijn weggenomen door de vondst.

Verbeteringen ingezet

De evaluatie laat zien dat Naktuinbouw zich nog verder kan ontwikkelen door het stroomlijnen van processen en het aanpassen van processen op digitalisering. Naktuinbouw heeft daarvoor al stappen gezet, met een onafhankelijker bestuur en stevige investeringen in een nieuw laboratorium. Met name een onafhankelijk bestuur wordt als een belangrijke stap gezien om de perceptie te verbeteren in het buitenland van het Nederlandse systeem. Ook in de evaluatie wordt gesignaleerd dat (uit handelspolitieke overwegingen) in het buitenland wel eens vragen worden gesteld over de bestuursdeelname van sectororganisaties.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin