Glas

Nieuws

‘Laat resultaten World Horti Center zien aan burger’

De oppositiepartij Westland Verstandig vraagt het college van burgemeester en wethouders een overzicht van de subsidiestroom naar het World Horti Center.

Het onderwijs- en onderzoekscentrum moet zich verder ontwikkelen tot Greenport Horti Campus Westland, met een breed onderwijsaanbod en internationale uitstraling. Westland Verstandig steunt de ontwikkeling tot Horti Campus Westland, maar vraagt een overzicht van alle subsidies en wil een evaluatie in 2019. Begin maart wordt het centrum in de gemeente Westland groots geopend.

Financiële ondersteuning

Aanleiding voor de vragen van de oppositiepartij is een nieuwe toezegging door het college van subsidie aan Stichting Horti Heroes. Volgens Westland Verstand neemt de gemeente al deel in het aandelenkapitaal, is een garantie afgegeven van € 13 miljoen en is ook voor de opening en publiciteit eind vorig jaar € 100.000 aan subsidie verstrekt.

Bewust maken

Volgens Westland Verstandig zou zo’n overzicht van de financiële ondersteuning nodig zijn om burgers inzage te geven, maar ook ‘degenen die bij het World Horti Center betrokken zijn, zich ervan bewust zijn dat er vanuit de gemeente een aanmerkelijke financiële ondersteuning plaatsvindt waar uiteraard ook voor gepresteerd moet worden’.

Internationale uitstraling

Eerder pleitte wethouder Theo Duijvestijn voor meer politiek draagvlak van ondersteuning van het World Horti Center. “Net zoals het Foodcluster in Wageningen en het Brainpark in Eindhoven kunnen dit soort centra niet zonder overheden en financiële smeermiddelen. Er is veel internationale belangstelling voor Westland en de kennis en het onderwijs in het WHC. We moeten veel activiteiten uitrollen, daarmee komt veel business richting Westlandse bedrijven.”

Of registreer je om te kunnen reageren.