Glas

Nieuws 514 bekeken

In glasgebied Aalsmeer komt ook perser van sinaasappelsap

Een verwerker van sinaasappels (perser) mag zich vestigen in een glastuinbouwgebied.

Daarmee geeft de gemeente Aalsmeer en de rechter een verruiming van toegestane bedrijvigheid.

Door problemen in de glastuinbouw heeft de gemeente Aalsmeer voor gebieden als Schinkelpolder gekozen voor een ruime regeling van de toegestane bedrijfsuitoefening, mits het ‘de positie van de glastuinbouw versterkt’. Aan die voorwaarden is voldoende voldaan, stelt de Raad van State in hoger beroep van een omwonende. Verruiming van toegestane bedrijfsuitvoering leidt in meerdere glastuinbouwgebieden tot discussie.

Agrarische verwerking

De procederende omwonende voerde hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank waarin de ruime interpretatie van de gemeente Aalsmeer werd goedgekeurd. In het bestemmingsplan staat dat een agrarisch verwerkingsbedrijf een bedrijf is dat is gericht op het verwerken van gewassen. Die ruime toepassing geldt ook voor het gebied rondom de Cactuslaan waar het bedrijf zich wil vestigen op een perceel.

Ook bezwaren van de omwonende tegen het verwachte vrachtverkeer wijst de Raad van State af. Ook een glastuinbouwbedrijf heeft vrachtverkeer. Dat een sapverwerker meer vrachtverkeer zal veroorzaken is voor de rechter geen bezwaar. De vrachtwagens passeren de woning van de omwonende niet.

Coalitie HOT

Deze week werd bekend dat Ontwikkelingsbedrijf HOT de uitvoering en financiering van herstructureringsprojecten in Greenport Aalsmeer gaat doen. De gemeente Aalsmeer, Greenport Aalsmeer en het Ontwikkelingsbedrijf tekenden daarvoor een overeenkomst. Het gaat daarbij vooral om vernieuwing van sierteeltbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.