Doorgaan naar artikel

Herstel paprikakas na storm kost 3 weken

Twee kassen van paprikabedrijf Square Crops in het Limburgse glastuinbouwgebied Californië zijn na de storm van donderdag flink beschadigd.

In totaal zijn zo’n 1.000 ruiten gesneuveld in twee kassen met teelt rode en gele paprika. Eigenaar Pieter Wijnen verwacht dat het 3 tot 4 weken duurt voordat de kas dicht is. “Het betreft kassen uit 2009 van 7 meter hoog. Dan is het toch lastig aan voldoende reparatiewagens te komen.”

Focus op dichten

De gevolgen voor de temperatuur in de kas vallen mee door de aanwezigheid van dubbele schermen. Na het dichten van de kas zal ook schermdoek vervangen moeten worden, stelt Wijnen. De teelt loopt gedeeltelijke vertraging op omdat een deel van de planten in de kassen vervangen moet worden. Hoe dit het teeltschema van het bedrijf raakt, valt op dit moment nog moeilijk in te schatten. Hoe groot de directe en vervolgschade is valt daardoor nog niet te zeggen. Voor nu ligt de focus op het vervangen van het gesneuvelde snijglas door veiligheidsglas, volgens de voorwaarden van de verzekeraars.

Uitzondering

Bij de storm van afgelopen donderdag hebben verzekeraars een kleine 400 schademeldingen uit de glastuinbouw gehad van overwegend beperkte schade. Interpolis meldde twee zware schadegevallen in Limburg en Brabant. Opvallend is dat bij andere kassen in Californië de schade beperkt bleef tot enkele tientallen ruiten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin