Glas

Nieuws

Duitse tomaat-, kool- en aardbeitelers boeren goed

Duitse opbrengstprijzen voor tomaat, bloemkool en aardbeien lagen in 2017 op een gemiddeld hoog niveau.

Statistisch bureau Destatis brengt maandelijks het beeld van oogstjaar 2017 in Duitsland in beeld met zijn telers- en winkelprijzen voor groente en fruit. Voor bloemkool ligt de opbrengstprijs het hele jaar op ruim het dubbele van 2010, waardoor de index ruim boven de 200 punten ligt. Voor tomaten liggen de telersprijzen tussen de 170 en 300 punten dit jaar, wat duidt op gunstige opbrengstprijzen voor Duitse telers. Gemiddeld lagen de opbrengstprijzen voor verse groente zo’n 19% boven het basisjaar 2010.

Fruitprijzen

Voor aardbeientelers was het jaar goed, met uitzondering van de maanden juni tot en met september waarin de prijzen tussen de 30 en 100% boven het peil van 2010 lagen. Appeltelers krijgen sinds de nieuwe oogst ook betere prijzen voor hun product. Destatis schat dat in op 30% hogere prijzen.

Winkelprijzen hoger

De Duitse winkelprijzen voor groente en fruit zijn voor de meeste producten hoger dan in 2016. Voor paprika en komkommer blijven de prijzen enkele procenten achter bij 2016. Dat komt overeen met de telersprijzen. Voor tomaat is de winkelprijs met 6% verbeterd ten opzichte van 2016. De snelste stijgers zijn appels, zachtfruit, sla en tomaat. Ook voor krop- en ijsbergsla lijkt 2017 een normalisering van de prijs te zijn opgetreden.

Of registreer je om te kunnen reageren.