Glas

Nieuws

BelOrta: Recordomzet en lichte groei Nederland

BelOrta maakte een omzet bekend over 2017 van € 439 miljoen. Voor 2018 voorziet de veiling een lichte stijging van het areaal komkommers in Nederland.

Met € 439 miljoen liet de productomzet in 2017 een groei zien van 7%. De omzet had hoger kunnen zijn. Door nachtvorst was de appeloogst maar een kwart van het normale volume. Die productomzet van € 439 miljoen is wel de grootste omzet ooit gehaald door een Belgische veiling.

‘Er gaan geen Nederlandse telers weg’

Een groeiend deel van die omzet haalt de veiling uit Nederland, al haast directeur Filip Fontaine zich erbij te vermelden dat het Nederlands aandeel niet zo snel groeit. “Grosso modo is het een aantal jaar constant. Vorig jaar kwam er ook 1 of 2 Nederlandse telers bij. Er gaan er in ieder geval geen weg.” De uitbreiding zou dit jaar circa 6 hectare belopen.

Samenwerking, geen fusie

Eind 2017 werden fusiegesprekken met Hoogstraten afgeblazen. In 2018 voorziet Fontaine geen nieuwe poging, maar onderzoekt de afzetorganisatie de mogelijkheden voor verdere niet-commerciële samenwerking met de andere veilingen in LAVA. Het onderwerp big data zal daarbij zeker op de agenda staan, stelt Fontaine.

BelOrta verkoopt 150 miljoen kilo tomaten en 135 miljoen komkommers

Leden en productie

De veiling heeft in totaal 1.300 actieve leden. Het gaat hier om bedrijven die kleiner zijn dan de gemiddelde omvang van Nederlandse bedrijven. BelOrta verkoopt 150 miljoen kilo tomaten en 135 miljoen komkommers. De top 3 wordt gecompleteerd met sla (65 miljoen stuks). Van die top 3 was het komkommerjaar 2017 een lastige. Er was namelijk in Europa ruim voldoende aanbod van komkommers met prijsvorming op de klok.

Groei bij fruit

De productie van aardbeien is voor het eerst groter dan 10 miljoen kilo: een stijging van 12%. Ook andere zachtfruitsoorten kenden een stijging in productie. Behalve soorten die getroffen zijn door de nachtvorst, zoals blauwe bessen.

Ondanks het moeilijke groeiseizoen stijgt het volume van peren naar 70 miljoen kilo door een areaaluitbreiding eind 2016.

Of registreer je om te kunnen reageren.