Glas

Nieuws

‘Uitsluitsel EZ over risico’s gaswinning Westland’

De provincie Zuid-Holland wil van het ministerie van EZ precies weten welke risico’s er kleven aan gaswinning in Westland.

Het is een reactie op de constatering van toezichthouder SodM, dat uit de winningsvelden in Monster en Maasdijk veel meer is gewonnen dan toegestaan. Beide liggen onder of bij het hart van de Nederlandse glastuinbouw en er bestaan veel winningsplannen voor aardwarmte.

Onacceptabel

Zuid-Holland noemt de overschrijding onacceptabel en wil zekerheid over de risico’s. “Hoewel het SodM stelt dat de overschrijdingen geen effect hebben gehad op de veiligheid van de inwoners, zijn de overschrijdingspercentages dusdanig dat wij een verklaring zullen vragen van de minister.”

Uit de beantwoording van vragen van SP en PvdD laat de provincie weten dat nu uit in totaal vijf winningsvelden gas wordt gepompt in Westland. De toezichthouder SodM laat uitzoeken of ook in deze velden een overschrijding heeft plaatsgevonden.

Een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij het dorp 't Zandt. - Foto: ANP
Een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij het dorp 't Zandt. - Foto: ANP

Overschrijdingen

In Monster was een productieplafond voor de bron bepaald voor de periode 2013 tot en met 2016. Volgens het SodM is in 2016 het plafond bereikt en daarna overschreden. In Maasdijk ging het winningsplan volgens het SodM uit van een lage productie, maar er is door hydraulische stimulatie in 2015 veel meer geproduceerd dan in het winningsplan was vastgelegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.