Glas

Nieuws

Rusland beschermt tomatentelers na stop boycot

De Russische landbouwminister Alexander Tkachev stelt Turkije een beperkte toegang voor tomaten tot de Russische markt in het vooruitzicht.

Tkachev bouwt dit jaar in verschillende rondes de boycot af, die Rusland eerder oplegde voor Turkse groente. Zo zal de import van paprika en ijsbergsla weer worden hervat zodra Rusland de Turkse markt op kan met vlees. De versoepeling volgt op fytosanitair onderzoek op Turkse bedrijven.

Eigen telers

Voor tomaten houdt minister Tkachev vast aan bescherming van de eigen telers. Het toestaan van import van tomaten in de winter schaadt de positie van Russische telers niet. Rusland beschermt de positie van de eigen tuinbouw, om een grootschalige ontwikkeling van productie op gang te helpen.

Zelfvoorzienend

De Russische Unie van groentetelers stelde eerder dit jaar aan persbureau TASS dat nu ongeveer 40 tot 50% van de geconsumeerde tomaten in Rusland van Russische bodem komt. Voor komkommer is dat 80 tot 90%. In 2020 moet dat kassenproject alle import van glasgroente kunnen vervangen.

Verlichting

Het toestaan van Turkse paprika en ijsbergsla kan een directe verlichting betekenen voor de Europese markt, als exportstromen zich verleggen naar Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.