Doorgaan naar artikel

‘Deze windhoos heeft buitengewoon huisgehouden’

Schadeverzekeraar Interpolis meldt dat hij bij vijftien bedrijven een schadetaxateur heeft langs gestuurd. Er zijn ook gewonden door de windhoos. De totale schadeomvang kan oplopen tot € 10 miljoen.

Alle vijftien bedrijven zijn geraakt door de windhoos van afgelopen donderdagmiddag. “Afgelopen vrijdag en zaterdag zijn de taxateurs langsgegaan, om de omvang van de schade vast te stellen en eventuele eerste maatregelen te nemen om de omvang verder te beperken”, laat Interpolis weten. Het aantal getroffen bedrijven ligt mogelijk hoger, Interpolis heeft een aandeel van 80% in de glastuinbouw.

Gewonden

Afdelingsvoorzitter Jacco Vooijs van Glaskracht Westland telt negentien getroffen bedrijven. Persoonlijk denkt Vooijs dat het om twee windhozen ging, maar dat is niet vastgesteld. “Als je kijkt naar de route, kan het niet anders.” Volgens Vooijs is het Westland niet onbekend met windhozen, maar is deze buitengewoon. “Het gebeurt wel eens dat aan de zeezijde een kas wordt geraakt, maar deze zijn het land opgeslagen tot aan ‘s-Gravenzande en de Naaldwijksestraat.”

Op de bedrijven loopt de schade uiteen, maar is die voor sommigen ‘immens’. Bij die bedrijven is onder personeel sprake van enkele gewonden. “Het gaat dan om personeel dat lichte snijwonden heeft en in het ziekenhuis is behandeld. Iedere tuinder die ik gesproken heb, begint erover dat hij vooral blij is dat er geen grotere ongelukken zijn gebeurd.”

Schadeomvang

De bedrijven liggen vrijwel aan elkaar, het schadebeeld op de bedrijven is lokaal, stelt de verzekeraar Interpolis. “De windhoos is er in een strook overheen getrokken.” De getroffen teelten zijn uiteenlopend. “Het gaat om paprika en tomaat, maar ook plantenteelt.”

“We krijgen een steeds beter beeld van de schadeomvang. Op basis van de eerste inventarisatie door onze experts hebben we een eerste inschatting gemaakt van de totale schadeomvang en deze kan oplopen tot wel € 10 miljoen”, aldus Interpolis. “Het lastigste is om direct een inschatting te maken van de gewassenschade. Dit is namelijk afhankelijk van het stadium van de teelt. Taxateurs zijn volop bezig om samen met de ondernemers te beoordelen of (een gedeelte van) de teelt kan worden gered, of dat er beter kan worden gestopt. Dit kan behoorlijk invloed hebben op de omvang van de (bedrijfs)schade. Het genoemde bedrag is daarom ook een indicatie. Er worden nu ook noodreparaties uitgevoerd aan kassen die relatief weinig schade hadden. Hierdoor kan het klimaat in de kas op peil worden gehouden en de teelt doorgaan.”

De schade staat niet in verhouding met de ijsstorm vorig jaar in Someren.

Glasbank

Vrijwel direct na de windhoos donderdag kwam de hulp op gang en gingen vrijwilligers van Rampendienst Westland op pad. Vooijs: “Ik zat anderhalf uur na de windhoos bij de eerste teler en daar zaten de kassenbouwer en verzekeraar al aan tafel. Het gaat snel, de beslissingen worden snel genomen.” De tuinders helpen elkaar waar mogelijk. Zo werden ’s middags al gelijk wegen afgezet door tuinders, om glas van de weg te halen.

Windhoosseizoen

Vorige week was er ook al een windhoos in Hoogkarspel. Ook toen raakten kassen en woonhuizen beschadigd door de storm. Volgens het KNMI is dit het hoogseizoen voor windhozen. Windhozen zijn vrijwel niet te voorspellen, maar kunnen alleen optreden bij bepaalde weersomstandigheden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin