Doorgaan naar artikel

Cannabisteelt ‘nieuwe economie’ voor kassenbouwers

Kassenbouwer Havecon gaat in Canada kassen bouwen voor de teelt van cannabis voor medicinale teelt.

In Het Financieele Dagblad stelt Henk Verbakel, directeur van Havecon, dat hij zijn weerstand tegen deze teelt heeft laten varen. Havecon wordt benaderd door gerenommeerde beursgenoteerde investeerders die veel geld in de projecten willen steken. Hij spreekt van een ‘nieuwe economie’ voor tuinbouwleveranciers.

Legalisatie wietteelt

Verbakel heeft de eerste contracten voor wietkassen al getekend. “Cannabis telen is in Canada gelegaliseerd. De vergunningen zijn een paar jaar geleden uitgegeven. We worden nu vaak benaderd door investeerders, omdat we al jaren tuinbouwkassen bouwen in die regio”, zegt Verbakel. Ook de vraag naar wietolie neemt toe.

Sinds 2001 is het gebruik van medicinale wiet toegestaan in Canada. Mogelijk wordt de legalisatie van de teelt verder uitgebreid als volgend jaar ook het gebruik gelegaliseerd wordt in Canada.

Ervaringen Cornerways

Het bekendste voorbeeld van cannabisteelt in kassen is het oude Cornerways Nurseries van British Sugar (voorheen Coforta-lid). Dit jaar zijn de kassen gevuld met medicinale cannabis, in plaats van tomaat (18 hectare). GW Pharmaceuticals is de afnemer van de cannabis voor de productie van een epilepsiemedicijn voor jonge kinderen in Engeland, maar ook Europa. De eerste ervaringen zijn positief voor British Sugar. Wel is er sprake van geuroverlast in de omliggende wijken, blijkt uit publicaties van Britse media. British Sugar zegt de klachten te onderzoeken.

In Nederland is de teelt voor grondstoffen van medicijnen nog niet van de grond gekomen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin