Doorgaan naar artikel

Westland verwacht nu tempo in warmtetransitie

Wethouder Theo Duijvestijn van Westland voorziet een versnelling bij de ontwikkeling van aardwarmte na een reeks financieringsregelingen.

Duijvestijn baseert dat op het besluit van de Raad van Bestuur van de Rabobank vorige week waarmee € 20 miljoen beschikbaar komt aan risicodragend kapitaal voor de ontwikkeling van aardwarmte. Samen met € 15 miljoen van de provincie Zuid-Holland en garantiefondsen van Westland staat zo een behoorlijk pakket ondersteuning klaar voor de versnelling van de energietransitie, stelt Duijvestijn. Hij zei dat woensdag op een werkgroepvergadering herstructurering.

Ruimte voor kredieten

Op die bijeenkomst gaf Cees Veerman een toelichting op de activiteiten van Coalitie HOT. Hij rekende voor dat als telers, Rabobank en overheden € 60 miljoen risicodragend vermogen bij elkaar brengen, er in totaal zo’n € 200 miljoen aan projectfinanciering mogelijk wordt.

Financieringsregeling

Eerder deze maand al werd de regeling Garantie ondernemingsfinanciering energietransitie financieringsfaciliteit (GO ETFF) gepubliceerd. Die regeling kan ondernemers helpen makkelijker bankfinanciering te krijgen, omdat de overheid garanties afgeeft aan geselecteerde kredietverstrekkers.

Cees Veerman. - Foto: Koos Groenewold

Cees Veerman. – Foto: Koos Groenewold

Aflossingsverplichtingen

De regeling wordt tot 2019 uitgevoerd als proef en kan 50% van het benodigde vreemd vermogen dekken met garanties. De Staat stelt zich garant voor de nakoming van alle aflossingsverplichtingen van de ondernemer tot maximaal 80% van de waarde van de lening, zo staat te lezen in de lening. Belangrijke voorwaarde is wel dat de onderneming en het plan voldoende solide zijn.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin