Doorgaan naar artikel

Tuinders Deurne hopen nog op bouw kassen

Voor de vier tuinders die in glastuinbouwgebied Deurne willen nieuwbouwen is nog altijd overleg gaande.

De provincie Noord-Brabant kijkt met Tuinbouwvestiging Deurne naar mogelijkheden om met aardwarmte toch te voldoen aan strenge milieu-eisen. Bij een eventuele realisatie van aardwarmte wil de provincie een actieve rol spelen.

Afgewezen vergunningen

Noord-Brabant publiceerde eerder deze maand de vier afgewezen Natuurbeschermingsvergunningen voor de tuinders in Deurne. De vier bedrijven zullen met WKK en fossiele energie alleen niet aan de strenge milieu-eisen voor het aangrenzende Natura 2000-gebied voldoen. Mogelijk lukt dat wel als het aandeel fossiele energie voor de bedrijven halveert door aardwarmtebenutting.

Henri Rijsdijk, directeur van Tuinbouwvestiging Deurne: “Dit najaar doen we bodemonderzoek. We willen kijken naar de kolenkalklaag op meer dan 2,7 kilometer diep. Daar is in Limburg ervaring mee. Op die diepte betekent het wel dat een project financieel ingrijpend zal worden. En ook dan is nog niet duidelijk of we aan de strenge milieu-eisen voldoen of dat de provincie een lichte overschrijding accepteert. We willen vaart maken. Voor de grootste tuinder is het lastig lang te wachten.”

Niet naar de rechter

Bij het besluit over de Natuurbeschermingsvergunningen wilde de provincie niet afwijken van de regels om te voorkomen dat bedrijven gedupeerd zijn (hardheidsclausule). Die besluiten zullen de tuinders overigens niet aanvechten voor de rechter.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin