Doorgaan naar artikel

Provincie past pacht voor kassen niet zomaar toe

Provincie Limburg verwacht dat aantal hectares grond dat ze verpacht voor glastuinbouw zal stijgen.

Via deze constructie koopt de provincie de grond, geeft die vervolgens in erfpacht uit tegen een jaarlijks canon met het recht van koop van de grond na een aantal jaren.

Twee jaar na de eerste constructie met de kassen van Van Dijk in concentratiegebied Siberië in Maasbree (Limburg) is erfpacht niet meer toegepast voor kassenbouw. Dat wil niet zeggen dat de constructie van de baan is, laat de provincie weten.

Provincie maakt risicoprofiel erfpachter

De provincie wordt regelmatig benaderd voor participatie in zo’n constructie, maar maakt een uitvoerig risicoprofiel op en baseert daarop de rente in de jaarlijkse canon. Het gaat vaak om initiatiefnemers die de financiering niet rondkrijgen voor de grondaankoop en bouw van stallen. Voor de provincie bestaat het risico dat een erfpachter failliet gaat. Van de uitgegeven erfpachtgronden door Limburg is de boekwaarde ruim € 16 miljoen, waarvoor de gronden met kassen in Siberië op € 5,2 miljoen is gewaardeerd.

Belangstelling groeit

Een woordvoerder van de provincie laat weten dat belangstelling wel groeit voor het instrument erfpacht. “We hebben dit middel al diverse keren toegepast, maar tot nu toe slechts één keer in de agrarische sector. De andere keren betreft het met name bij grondverwerving voor de bouw van distributiecentra en andere bedrijven. De belangstelling voor erfpacht is groeiende – ook bij agrarische ondernemers.”

Voor de provincie geldt in de afweging ook dat het rendement kan halen op erfpacht en met dit instrument voor banengroei kan zorgen en economische ontwikkeling.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin