Doorgaan naar artikel

Onderzoek naar effect aardwarmte in Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland ziet op dit moment geen aanleiding tot wijziging van haar stimuleringsbeleid voor aardwarmte na een kritisch rapport over risico’s door toezichthouder SodM.

Wel zal de provincie Zuid-Holland onderzoek laten doen naar de opgetelde impact van toekomstige aardwarmteprojecten op de omgeving, met name de invloed van breuklijnen. Uitkomsten zullen worden opgenomen in het provinciale beleid. Met name het effect van meerdere bronnen bij elkaar wordt onderzocht.

De provincie schrijft dat in antwoorden op vragen van de Partij voor de Dieren.

Huidige risico’s

Provincie Zuid-Holland wijst erop dat de kans op aardbevingen in Zuid-Holland zeer gering is door aardwarmteactiviteiten. Ook is er geen risico voor de veiligheid van grondwater, omdat niet geboord wordt in milieubeschermingsgebieden voor de veiligheid van de drinkwatervoorziening.

Foto: Ruud Ploeg

Foto: Ruud Ploeg

Verbeterplan geothermie

De provincie zal in haar adviserende rol bij de verlening voor opsporings- en winningsvergunningen wel extra aandacht vragen voor de aandachtspunten uit het rapport. Belangrijker nog is dat het ministerie van Economische Zaken al werkt aan een verbeterplan geothermie later dit jaar. Centraal hierin staan professionalisering van aardwarmteprojecten (vooral inzake financieel en technische capaciteit van de operator), kennisopbouw van de ondergrond en het ontwikkelen van een duidelijk kader voor toezicht en handhaving.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin