Doorgaan naar artikel

Kamervragen Weverling over CO2-tekort tuinbouw

CDA en VVD roepen minister Kamp op te kijken naar acute problemen rondom CO2-levering.

Na de raffinaderijbrand bij Shell Pernis zitten veel telers in de problemen door het uitblijven van CO2-levering (OCAP). VVD‘er Arne Weverling (oud-wethouder Westland) stelt de vragen, samen met melkveehouder en CDA‘er Mourits von Martels.

Uitbreiding pijplijn

De CO2 die de Shell-fabriek in Pernis produceert wordt via een pijpleiding geleverd aan honderden tuinders. In de gemeente Westland wordt het aantal aansluitingen momenteel opgevoerd. Volgens CDA en VVD komen telers in de problemen. De raffinaderij van Shell in Pernis en Alco, een bio-ethanolfabriek, leveren al aan zo’n 600 glastuinbouwbedrijven CO2. Er ligt een bedrijfsplan klaar om een vergelijkbare samenwerking aan te gaan met grondstoffenbedrijf AEB Amsterdam. Hierdoor kan bij realisatie zo’n 1.000 hectare glastuinbouw worden voorzien van externe CO2.

Noodoplossing nodig

De partijen willen dat minister Kamp (Economische Zaken) met de glastuinbouwsector, Shell en mogelijke andere leveranciers van CO2 gaat praten om de leveringen in de toekomst betrouwbaarder te maken en de huidige problemen zo spoedig mogelijk op te lossen voor de bedrijven. Daarvoor is een noodoplossing nodig, stellen de partijen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin