Glas

Nieuws

Glaskracht wijst kabinet op CO2-knelpunt kassen

De problemen na de brand bij Shell in Pernis laten zien dat het kabinet in het regeerakkoord aandacht moet besteden aan een stabiele CO2-levering aan de glastuinbouw.

Het is een cruciaal onderdeel van de verduurzaming in de glastuinbouw, zo meldt LTO Glaskracht Nederland. De toekomstige energievoorziening en de gaswinning in Groningen zijn onderwerpen van de hervatte formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

CO2-productie daalt 20%

De problemen bij Pernis na de raffinaderijbrand bij Shell leidden door wegvallen van CO2-levering aan glastuinders tot productiedaling van 20% en extra stookkosten via de ketel. LTO Glaskracht heeft een plan ingediend met afvalverwerkers om snel tot uitbreiding van CO2-levering te komen.

Brandweerwagen bij raffinaderij van Shell in Pernis. - Foto: ANP
Brandweerwagen bij raffinaderij van Shell in Pernis. - Foto: ANP

De glastuinbouw vraagt het kabinet een bijdrage om CO2-levering voor bedrijven op gang te brengen. Dat kan al in 2020 leiden tot een derde CO2-bron op het Ocap-netwerk waardoor CO2 naar de kassen stroomt. Eerder deze week stelden VVD en CDA kamervragen over het onderwerp.

Buffering en opslag

Ook vraagt Glaskracht het kabinet besluiten te nemen over opslag van CO2, waardoor de leverantiezekerheid toeneemt voor de glastuinbouw.

Voorzitter Nico van Ruiten. “Er zal snel een beslissing moeten komen over de structurele oplossing voor de CO2-behoefte van de glastuinbouw. Hergebruik levert tegen relatief lage maatschappelijke kosten een aanzienlijke uitstootbesparing. En door CO2-buffering te combineren met CO2-opslag dalen ook daar de kosten. Vandaar dat LTO Glaskracht en Ocap de politiek oproepen een duurzame en stabiele CO2-voorziening voor de glastuinbouw op te nemen in het regeerakkoord.”

Of registreer je om te kunnen reageren.