Doorgaan naar artikel

Brabant: geothermie niet door telers laten uitvoeren

De provincie Noord-Brabant zet haar geothermieprojecten door, maar los van tuinders.

Het kritische rapport van de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), waarin aandacht wordt gevraagd voor meer veiligheid bij projecten, is al ondervangen door de provincie. Dat stelt de provincie na vragen van de PPV in Noord-Brabant. “Concreet betekent dit onder andere dat we conform de Green Deal vijf projecten laten uitvoeren door een gespecialiseerd geothermiebedrijf en dus niet door afzonderlijke tuinders, zoals SodM constateert als belangrijk probleempunt.” De projecten maken overigens wel verwarming van kassen mogelijk.

Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

Kennis en ervaring ingebracht

De provincie stelt dat ook aan andere bezwaren door SodM tegemoet is gekomen. Energiebeheer Nederland is inmiddels toegetreden tot de Green Deal Geothermie Brabant. Toetreding van Energiebeheer Nederland betekent dat Brabant ook kennis en ervaring binnenhaalt uit de olie- en gaswereld. Met de toetreding van Brabant Water in de stuurgroep is voldoende kennis en toezicht op gebied van drinkwater en ondergrond.

Onderzoek effecten

Eerder deze maand antwoordde Zuid-Holland op vragen over aardwarmte dat het onderzoek laat uitvoeren naar effecten van cumulatie van aardwarmtebronnen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin