Doorgaan naar artikel

Luchtvochtigheidsregime bepaalt energiebesparing

De resultaten van investeringen in energiebesparing lopen heel sterk uiteen, concludeert Wageningen UR Glastuinbouw op grond van een langjarig energiemonitorproject op 23 bedrijven.

Het verschil tussen besparingspotentie en gerealiseerde energiebesparing wordt voor een groot deel bepaald door het gebruik van de installatie, en daarin speelt het gewenste luchtvochtigheidsregime een belangrijke rol. Telen bij een hogere luchtvochtigheid verlaagt de verdamping en beperkt de warmteverliezen bij ontvochtiging. Vooral in de groenteteelt zit er volgens de onderzoekers Feije de Zwart en Marcel Raaphorst van Wageningen UR Glastuinbouw nog veel rek in het toestaan van een hogere luchtvochtigheid.

Het is gebleken dat een goed gecontroleerde en beperkte uitwisseling met de buitenlucht belangrijker is dan de luchtbeweging. Luchtbeweging zonder luchtuitwisseling kan gemakkelijk alleen maar de verdamping stimuleren en de warmteverliezen langs het scherm vergroten. Het energieverbruik neemt daardoor eerder toe dan af. De grootste besparingen worden behaald bij het juist toepassen van de principes van Het Nieuwe Telen.

Tweede scherm en dubbel glas

In alle 23 gemonitorde bedrijven blijkt vooral het gebruik van het tweede scherm het energieverbruik te verlagen. Hiermee kan 10 tot 20% energie worden bespaard. Bij nieuwbouw kan de meeste energie worden bespaard wanneer de kas wordt bedekt met isolerend glas: 35 tot 40% bij een referentiegebruik van 35 tot 40 kuub gas per vierkante meter.

Om de duurzaamheidsambities van de sector te realiseren, zal de beschikbaar van alternatieve CO2-bronnen steeds belangrijker worden, schetsen de onderzoekers. Zij geven enkele handvatten om te kunnen bepalen hoe groot de behoefte aan CO2 uit alternatieve bronnen dan wordt. Het monitorproject geeft een brede kijk op de mogelijkheden tot verduurzaming. Aan de hand van een ‘gereedschapskist’ kan gekeken worden wat het best passende systeem is, afhankelijk van de economische randvoorwaarden. “Het belangrijkste gereedschap blijft evenwel kennis en vakmanschap van de tuinder”, concluderen de onderzoekers.

Het rapport is te downloaden op de site van Kas als Energiebron.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin