Doorgaan naar artikel

Geschil Powerhouse en Nife-tuinders weer naar kookpunt

Energie-adviseur Nife staat namens 25 tuinders klaar om Powerhouse voor de rechter van repliek te dienen over oude energiefacturen. Energieleverancier Powerhouse schakelde recent een incassobureau in om de tuinders alsnog tot betaling van soms ettelijke tienduizenden euro’s te bewegen.

Het gaat om energierekeningen uit 2010 over het jaar 2009. Vijf jaar geleden leek het geschil, dat zich toen nog over zo’n 250 tuinbouwbedrijven uitstrekte, al op een juridische botsing uit te lopen. De toen door Powerhouse ingezette incassotrajecten bleven in een aantal gevallen echter onopgelost.

“In maart 2012 hebben we de argumenten in de laatste brief van Powerhouse aan onze klanten afgewezen”, stelt Nife-directeur Gerard van Antwerpen. “Daarna hebben ze bijna vijf jaar niets meer van zich laten horen. Tot de verjaringstermijn dreigde aan te breken.”

Inhoud en geldigheid werkafspraken

Het twistpunt is nog altijd de precieze inhoud en geldigheid van werkafspraken, zoals die in 2007 en 2008 zijn gemaakt tussen Powerhouse en de tuinders die door Nife in een pool werden verenigd. Die pool moest ervoor zorgen dat wanneer de ene tuinder tijdelijk meer capaciteit nodig had, dat dan kon worden weggestreept tegen een andere tuinder die juist minder dan de gecontracteerde capaciteit gebruikte.

Van Antwerpen: “Er zijn toen toch tuinders afgerekend op één of enkele overschrijdingen van hun maximale contractcapaciteit. Dat komt in een paar gevallen neer op een betwist bedrag van € 80.000 à € 90.000. Met name de tuinders met hogere bedragen zijn nog over. De kleinere facturen zijn doorgaans al afgedaan, soms tegen flinke kortingen op ook niet betwiste onderdelen van de factuur.”

Powerhouse heeft in de tussenliggende jaren een medewerker gezet op de achterstallige facturen. Ook zijn er na de nieuwe aanmaning van Powerhouse in februari nog schikkingen getroffen met tuinders die ondanks het oude geschil nog steeds klant zijn bij Powerhouse. “Daar worden de oude facturen soms zelfs verscheurd”, aldus Van Antwerpen.

Door rechter in gelijk gesteld

Powerhouse stelt in reactie op de strijdbare taal van Nife dat het ‘in de afgelopen jaren diverse pogingen’ heeft ondernomen om tot een oplossing te komen. “Voor twee dossiers is er ondertussen een rechtszaak gevoerd en is er ook een vonnis. In beide rechtszaken is Powerhouse door de rechter in het gelijk gesteld”, aldus een woordvoerder.

“Nu de rechter duidelijk richting heeft gegeven aan dit geschil, zal Powerhouse de overige telers aanschrijven, voor zover wij dit nog niet hebben gedaan”, zegt het bedrijf. “Wij zullen daarin naar de afzonderlijke telers bevestigen dat ons eerder aangeboden schikkingsvoorstel nog steeds van toepassing is. Powerhouse wil er nu graag met de telers uitkomen om meerdere rechtszaken te voorkomen.”

‘Uitspraken gaan niet over werkafspraken’

Van Antwerpen stelt dat Powerhouse te optimistisch is naar aanleiding van de twee gerechtelijke uitspraken. “Die twee gevallen hebben nou net helemaal niets met de werkafspraken te maken”, aldus Van Antwerpen. De Nife-directeur is en blijft overtuigd van het feit dat Powerhouse ook door de rechter zal worden gehouden aan de afspraken van inmiddels tien jaar geleden.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin