Glas

Nieuws 972 bekeken

Van der Tak: timing overstap naar LTO ‘nooit goed’

Het moment van overstappen komt niet goed uit, met alles wat er speelt in Westland, maar eigenlijk is er nooit een geschikt moment voor een burgemeester om te vertrekken.

Dat schrijft burgemeester Sjaak van der Tak van de gemeente Westland aan de politieke fracties in de gemeenteraad over zijn vertrek naar LTO Glaskracht. Minder dan een jaar nadat de gemeenteraad Van der Tak het vertrouwen gaf voor een derde termijn als burgemeester, vertrekt hij per 1 oktober. Hij begrijpt dat dit vragen oproept. “Soms komen er echter kansen voorbij die je niet kunt laten liggen. Voorzitter zijn van de landelijke belangenorganisatie van de glastuinbouw, een sector die van enorme importantie is voor de wereld, is zo’n kans.” Westland startte onder Van der Tak een grootscheepse herstructurering en energietransitie van de glastuinbouw.

Blijf Westland dienen

Die komende vier maanden geeft hij 100%, schrijft Van der Tak. “Van tuinbouwburgemeester van Westland word ik nu tuinbouwvoorzitter van Nederland. In die functie mag ik ook de Westlandse belangen blijven dienen.”

Westlands burgemeester Sjaak van der Tak (links) neemt in de FarmShop de eerste kasasperges in ontvangst van groenteman Koos Brom. Foto: Harry Stijger
Westlands burgemeester Sjaak van der Tak (links) neemt in de FarmShop de eerste kasasperges in ontvangst van groenteman Koos Brom. Foto: Harry Stijger

Van der Tak laat in de brief voelen hoezeer hij de verslechtering van politieke verhoudingen in de raad betreurt. “In het politieke debat heeft de kracht van het argument veelal vanaf één kant plaats gemaakt voor de aanval op de persoon en zijn integriteit. Dat leidt af van waar het om zou moeten gaan, namelijk samenwerking om te bouwen aan een sterke gemeente.”

Bestuurskracht

Desondanks is het volgens Van der Tak gelukt om de bestuurskracht te behouden ondanks lastige kwesties als de asbestbrand in Wateringen en de kwestie rond het vertrek van de griffier in Westland. Westland maakte deze week bekend een nieuwe griffier aan te stellen per 1 september. Het gaat om Funs Bergmans. Hij is raadsgriffier in Papendrecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.