Doorgaan naar artikel

Overheid mogelijk partner in geothermieprojecten

Het ministerie van EZ onderzoekt of het via financiële deelnames in aardwarmteprojecten de ontwikkeling kan bespoedigen.

Aan het einde van het jaar komt het ministerie met een besluit hierover. De constructie die het ministerie onderzoekt gaat via Energiebeheer Nederland (EBN), een zelfstandige onderneming met de Nederlandse staat als enige aandeelhouder. EBN speelt een cruciale rol in de opsporing, winning en verkoop van het Nederlandse aardolie en aardgas. Dat model onderzoekt het ministerie dus ook. Het zou betekenen dat ook meer initiatief en zeggenschap in projecten (en volgorde van projecten) naar EBN en dus de overheid toegetrokken wordt.

Positieve ervaringen

Henk Kamp zei eerder dat positieve ervaringen bij de aanbesteding van windparken op zee een les zijn voor onder meer aardwarmte. Ook bij aardwarmte zou namelijk de ontwikkeling kunnen versnellen als de overheid een grotere rol speelt. “Die aanpak, namelijk het voorwerk dat door de rijksoverheid wordt gedaan en de bedrijven die daarop inspelen, is succesvol gebleken bij wind op zee. Wij denken dat die aanpak ook bij deze andere energievormen succesvol zal zijn.” Kamp noemde naast geothermie ook grootschalige zonne-energie en getijdenenergie.

Greendeal

Kamp schrijft over het onderzoek naar een andere rol van EBN in een kamerbrief over ultradiepe geothermieprojecten. Die moet vooral de industrie van warmte voorzien. Daarvoor is een Greendeal-overeenkomst gesloten met kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven. De Green Deal Ultradiepe Geothermie is een belangrijke stap om de mogelijkheden voor Ultradiepe Geothermie (UDG) in Nederland in kaart te brengen en een basis te leggen voor verdere ontwikkeling van deze technologie. Met het realiseren van pilotprojecten vòòr 2020 draagt ook de industrie bij aan het behalen van de hernieuwbare energiedoelen uit het Energieakkoord. De industrie loopt achter op bijvoorbeeld de glastuinbouw.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin