Doorgaan naar artikel

Grote spreiding inkomen Brabantse tuinders

Tussen glastuinbouwbedrijven in Noord-Brabant bestaan enorme resultaatsverschillen.

Het inkomen van glastuinbouwbedrijven in Noord-Brabant kent een forse spreiding. Zo verdiende 20% van de bedrijven in 2015 een inkomen van meer dan € 550.000. De slechtst presterende bedrijven in Noord-Brabant haalden een inkomen van minder dan € 67.000. Dat blijkt uit een onderzoek dat Wageningen Economic Research uitvoerde naar de positie van Brabantse land- en tuinbouwbedrijven voor de provincie Noord-Brabant (D66).

Grotere spreiding dan landelijk

De verschillen in prestaties tussen bedrijven lijkt daarmee groter dan het landelijke gemiddelde, maar dat kan ook een oorzaak hebben in het type bedrijven dat in Noord-Brabant gevestigd is. Dat bevestigt ook de projectleider Harold van der Meulen. Gemiddeld per ondernemer is een inkomen berekend in Brabant van € 224.000 (gemiddeld zijn er 1,6 ondernemers op 1 bedrijf actief), terwijl dat landelijk iets onder de € 200.000 bleef per ondernemer. In 2016 trok het inkomen nog wat verder aan, doordat ook sierteeltbedrijven een verbetering zagen in inkomen.

Solvabiliteit ook gespreid

Bij de solvabiliteit is ook de spreiding onder glastuinbouwbedrijven het grootst. 20% van de bedrijven heeft een solvabiliteit die lager is dan 30. De beste 20% van de bedrijven heeft een solvabiliteit die boven de 90 ligt.

De glastuinbouwbedrijven scoren wel laag in Noord-Brabant op gebied van moderniteit. Door tegenvallende jaren rond 2010 is de vernieuwing in Brabant achtergebleven.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin