Doorgaan naar artikel

Glastuinder wil betalen voor collectief onderzoek

Als alle glastuinders meedoen, wil een ruime meerderheid meebetalen aan onderzoek.

Voorwaarde is wel dat de ontwikkelde kennis beschermd blijft. Bovendien willen de telers meer invloed op de inhoud van het onderzoek, zo blijkt uit de ondernemerspeiling van LTO Glaskracht Nederland. Het zijn zaken die in het oude Productschap Tuinbouw tot op zekere hoogte geregeld waren.

Het merendeel van de respondenten wil € 200 tot € 400 per hectare per jaar bijdragen aan de financiering van onderzoeksprogramma’s. Dit onder de hierboven genoemde voorwaarden, maar ook onder voorwaarde van cofinanciering van onder andere de overheid.

Ruime meerderheid

LTO Glaskracht Nederland concludeert dat een ruime meerderheid van de glastuinbouwondernemers het belang van onderzoek onderschrijft voor de toekomst van hun bedrijfsvoering. Zij zijn bereid om de komende vier jaar mee te betalen aan de ontwikkeling van nieuwe technieken en teeltkennis via de innovatieprogramma’s Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid.

Tuinders die bij elkaar 20% van het glastuinbouwareaal bezitten deden mee aan het onderzoek. Daarmee is deze peiling volgens LTO Glaskracht Nederland representatief. Wat de non-respons betekent van een meerderheid van de bedrijven, blijft onduidelijk.

Non-respons

Ruim 90% van de respondenten is van mening dat voortzetting van deze programma’s noodzakelijk is en 87% hiervan is bereid mee te betalen, blijkt uit het onderzoek dat in samenwerking met GroentenFruit Huis en Royal FloraHolland is gehouden.

Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland is tevreden met de uitkomst van de peiling. De uitkomst vormt de basis voor gesprekken die Glaskracht voert met het ministerie van Economische Zaken over de mogelijkheden voor financiering.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin