Glas

Nieuws

Majeure CO2-operatie Westland komt op stoom

Zo’n dertig tot veertig glastuinbouwbedrijven in Westland krijgen vóór of in de zomer CO2 door een nieuw aan te leggen netwerk.

Daarvoor laat leverancier Ocap nu 26 kilometer CO2-leiding aanleggen in het westelijke deel van de gemeente. De uitbreiding is mogelijk omdat een van de twee CO2-leveranciers meer kan leveren. In Westland wordt een CO2-leiding aangelegd en geen warmtenet. Daarvoor zijn plannen nog niet concreet genoeg.

Goed plannen

Met drie boorinstallaties werkt de aannemer het traject af. Soms wordt een afstand van 500 meter ondergronds afgelegd. Een enorm complexe situatie, aldus een Ocap-woorvoerder. Gezien de hoeveelheid gebouwen en ondergrondse leidingen is de planning cruciaal. “Onze omgevingsmanager doet goed werk. Als een tuinder zegt ‘moet dat nou op dit moment op mijn stoep als ik net de kas aan leegruimen ben?’. Dan passen we de planning zoveel mogelijk aan.”

Op sommige plekken komt de leiding weer uit de grond in afwachting van de vervolgboring. - Foto: Ocap
Op sommige plekken komt de leiding weer uit de grond in afwachting van de vervolgboring. - Foto: Ocap

Discussie

Bewoners reageren positief op de boring, stelt Ocap. Dat oppositiepartij Westland Verstandig vragen stelt over de communicatie naar burgers over dit project, zag Ocap wel aankomen. “Ik weet dat één bewoner op zich positief was over de doelen van de CO2-leiding, maar daarvoor de vergunning niet kon vinden op de site van de gemeente.”

Westland Verstandig stelt dat de vergunningsaanvraag onduidelijk was, omdat de vergunning voor heel Westland werd aangevraagd. Betrokken burgers konden in de plaatselijke krant niet goed opmaken of de leiding voor hun stoep kwam te liggen.

Grootste CO2-project

Ocap heeft niet het gevoel dat het tot weerstand leidt onder inwoners. “Bewoners kennen Ocap als het grootste CO2-project van Nederland. We hebben ook zorgvuldig gehandeld en onroerend goed laten fotograferen, om bij eventuele schade bij de boring of gebruik van grote vrachtwagens gelijk duidelijkheid te hebben.”

Of registreer je om te kunnen reageren.