Doorgaan naar artikel

Ingrijpend besparingsscenario kassen op tafel

Voor het behalen van toekomstige strenge Europese energiedoelen zijn voor verschillende sectoren een aantal ingrijpende scenario’s doorgerekend.

Voor glastuinbouw gaat het onder meer om verplichte sloop en nieuwbouw van kassen in de buurt van warmtenetten. Dat blijkt uit het rapport ’Herziening EED – gevolgen voor Nederland’ van bureau ECN.

Naast de ingezette doelen voor de glastuinbouw rekende ECN een variant door waarin meer geld in Kas als Energiebron wordt gestoken en Het Nieuwe Telen zwaarder wordt gestimuleerd. Een ingrijpender variant gaat uit van zwaar verplichtend beleid, waarbij kassen bij renovatie sterk verduurzaamd worden en bedrijven dus verplaatst worden.

Renovatie

Volgens de huidige plannen worden vanaf 2020 alleen duurzame nieuwbouwkassen ontwikkeld en 150 hectare kassen duurzaam gerenoveerd per jaar. In het minder vergaande alternatieve scenario loopt dat renovatiecijfer op naar 200 hectare per jaar. In de meest vergaande variant is in 2030 driekwart van het areaal omgebouwd naar dit energiezuinige type kas.

Voor belichting wordt in de opties er van uitgegaan dat in 2030 1.500 hectare gebruik maakt van LED verlichting, met 1.900 branduren per jaar. Vergeleken met de standaardverlichting kan LED een besparing van 60% realiseren. Wel zal dit het gasverbruik verhogen doordat LED minder warmte produceert.

Onzekerheid

De Europese Commissie stelt voor de periode 2021-2030 een nationaal bindende verplichting tot energiebesparing voor van jaarlijks 1,5%. Bovendien stelt de commissie voor Europa als geheel een bindende maximering voor van zowel het finale als het primaire energiegebruik in 2030.

Het ECN-onderzoek doet geen aanbeveling voor beleid. Wel concluderen de onderzoekers dat, als het Europese beleid nadelig uitpakt voor Nederland, de zwaarste alternatieven nodig blijken. De nationale kosten daarvan bedragen € 10 miljard.

In de meer gangbare voorspellingen is Nederland in staat om met voldoende maatregelen in de industrie de doelstelling ook te halen en is de ingrijpende variant voor glastuinbouw onwaarschijnlijk.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin