Glas

Nieuws

EC wil info over Nederlandse tomatenprijzen

De Europese Commissie (EC) wil weten waarom de Nederlandse tomatenprijs afwijkt van prijzen in andere grote Europese productiegebieden.

De grote tomatenlanden geven periodiek voor specifieke tomatensegmenten uitbetaalprijzen aan de marktonderzoekers van de Europese Commissie.

Het valt de Europese Commissie op dat de Nederlandse prijzen relatief laag zijn en stelselmatige achteraf worden bijgesteld middels een correctie. Daarover wil de Europese Commissie nu extra uitleg, zo bleek afgelopen week tijdens het Beheerscomité Groenten en Fruit in Brussel.

Stelselmatig lagere tomatenprijs

Sinds een jaar publiceert de Europese Commissie zogenaamde dashboards voor appels en tomaten. Nederland heeft stelselmatig een lagere tomatenprijs dan gemiddeld. De EU rekende voor april met een tomatenprijs van € 1,34, waarvan Spanje (€ 1,04) en Nederland (€ 1,24) iets onder het gemiddelde bleven. De hoogste prijzen waren zichtbaar in Frankrijk (€ 2,15) en Italië (€ 1,68). De Italiaanse prijzen lagen 75% boven het vijfjarig gemiddelde.

De prijs van tomaten in de vier grote Europese productielanden lag in april gemiddeld 45% boven het vijfjarig gemiddelde.

Of registreer je om te kunnen reageren.