Glas

Nieuws 774 bekeken

Oude schadezaak clavibacter nadert einde

Een schadezaak van een groep Belgische tomatentelers na uitbraak van clavibacter in 2009 en 2010 kan mogelijk op een schikking uitdraaien.

Volgens bronnen die bij de zaak betrokken zijn, is een deskundigenonderzoek afgerond. De conclusies kunnen een grond zijn voor schikking. Hoe de conclusies uitpakken voor de plantenkweker en Nederlandse zaadfirma’s is niet bekend. Het rapport is niet openbaar, maar ligt bij de betrokken bedrijven. Het onderzoek moest de herkomst van de besmetting vaststellen.

Raad van State

Voor dat onderzoek is in Nederland in 2012 ook een rechtszaak gevoerd tegen de Nederlandse overheid. Daar oordeelde de Raad van State dat het Nederlandse ministerie van Economische Zaken namen van door clavibacter getroffen tomatenbedrijven en plantenkwekers niet hoeft te publiceren. In die Belgische rechtszaak wordt de herkomst van acht clavibactergevallen gezocht in Nederland bij twee zaadfirma’s. De totale schade zou meer dan een miljoen euro bedragen.

Publiceren

Een Belgische teeltdeskundige spande de procedure in 2012 aan, maar kreeg niet alle informatie. Hij kreeg wel de technische gegevens van de isolaten, maar het ministerie oordeelde dat het publiceren van de namen deze bedrijven te veel schade zou berokkenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.