Glas

Nieuws 1370 bekeken

Nederland zet stappen in tests groentezaad

Nederland heeft een verbeterde toets ontwikkeld voor het opsporen van pospiviroïden in zaad van tomaten en paprika.

Daarmee kan bijvoorbeeld tomatenzaad beter getoetst worden op Potato spindle tuber viroid (PSTVd). Het Nationaal Referentiecentrum (NRC), kennisonderdeel van de NVWA, heeft de test ontwikkeld voor detecties van de viroïden in tomaten- en paprikazaad.

Testfase

Naktuinbouw en Nederlandse zaadbedrijven zijn betrokken bij de testfase van de nieuwe toets. Naar verwachting wordt de toets opgenomen in het Europese protocol voor pospiviroïden dat mede door het NRC wordt opgesteld.

Dat blijkt uit het fytosanitaire jaarverslag Fytosanitaire signalering 2016. Daarin schrijft NVWA dat het voor deze groep viroïden belangrijk is dat de toetsing optimaal en internationaal gebeurt. Daar speelt Nederland een belangrijke rol in.

Het NRC heeft afgelopen jaar een laboratoriumtest georganiseerd voor de detectie van PSTVd in tomatenzaad, waaraan vier laboratoria uit vier landen deelnamen. De resultaten waren wisselend, waarbij het laboratorium van Naktuinbouw als beste presteerde.

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Uitbraak

In 2016 werd Potato spindle tuber viroid (PSTVd) vastgesteld in vegetatief vermeerderde paprikaplanten op een groenteplantenkwekerij met twee locaties en bij vier afnemers. Vier van de besmette selecties waren in 2015 uit Israël geïmporteerd, de overige waren afkomstig van twee Nederlandse bedrijven. DNA-onderzoek wijst op één infectiebron. Hetzelfde genoomtype werd ook vastgesteld bij de betreffende paprikaselecties op een bedrijf in Israël, schrijft de NVWA.

Onderzoek bij 130 bedrijven

De NVWA deed in dat PSTVd-onderzoek eind 2016 een onderzoek naar uit zaad opgekweekte paprika’s. Hierbij werd bij 130 Nederlandse paprikabedrijven een monster genomen van 25 willekeurig geselecteerde planten. Bij de toetsing van deze monsters werden geen viroïden aangetroffen. Het lijkt er dus niet op dat zaad een spoor is voor besmetting met deze viroïden in de paprikateelt in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.