Doorgaan naar artikel

Veel meer tomaten en aardbeien naar Japan

In 2016 exporteerde Nederland ruim 400 ton tomaten naar Japan, 50% meer dan het jaar ervoor. De aardbei-export groeide nog sneller: van 60 naar 106 ton, blijkt uit het jaarverslag van KCB.

In 2016 is het aantal gemonitorde glastuinbouwbedrijven voor export op Japan toegenomen van 76 naar 85, verdeeld over paprika, tomaat, aardbei, aubergine, peper en komkommer. Voor het vierde jaar op rij werden Nederlandse tomaten naar Japan geëxporteerd, met name snoeptomaten. Vier bedrijven bleven dat ook gedurende de winter doen.

Aardbeien gingen in 2016 voor het derde jaar op rij naar Japan. De paprika-export is al veel eerder gestart. Vorig jaar was het volume vergelijkbaar met voorgaande jaren: ruim 6.000 ton. In 2016 ging ook ruim 3 ton courgette naar Japan, meldt KCB in het jaarverslag 2016.

Medfly-controle

Tussen Nederland en Japan is een intensief monitorprogramma afgesproken. KCB controleert daarbij speciaal op eventuele aanwezigheid van Middellandse zeevlieg (Medfly). Het aantal opgehangen vallen nam toe in 2016, toen er in de zomer enkele Medfly-vondsten waren gedaan op of rond teeltbedrijven. Bij een controle in oktober werden geen bijzonderheden meer vastgesteld waarop de extra vallen, in overleg met Japan, na 1 november werden verwijderd.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin