Glas

Nieuws

Rechter: meer en grotere woningen voor kas toegestaan

De Raad van State wijst bezwaren af van omwonenden tegen woningbouw op een oud kassencomplex in Heerhugowaard.

Het aantal woningen (acht) en de hoogte van een van de woningen (13,5 meter) leidde tot bezwaren. Er zou een verstedelijking plaatsvinden van het buitengebied in de Noord-Hollandse gemeente Heerhugowaard, maar de Raad van State oordeelt anders.

De vraag was of de verplaatsing volgens de oude ruimere ‘ruimte-voor-ruimte’-regeling van de provincie Noord-Holland is uitgevoerd of de jongste regeling uit 2015. Ook verplaatsingskosten mochten volgens de oude regeling in woningen worden gecompenseerd. De rechter oordeelt dat terecht de oude ruimere regeling is gekozen en dat daardoor acht woningen mogen worden gebouwd op het perceel.

Bouwhoogte 13,5 meter

Ook het feit dat een van de woningen een hoogte van 13,5 meter heeft (bouwstijl zogenaamde hooimijt), draagt niet bij aan verslechtering van het uitzicht van de omwonende, stelt de rechter. Nu zijn de kassen 10 meter hoog, maar is het totale perceel volgebouwd. De rechter oordeelt dat dit geen beletsel is voor het plan.

Wel vindt de rechter dat de gemeente Heerhugowaard de effecten voor de toekomstige bewoners moet onderzoeken van een mestplaat en kadaverplaat van een paardenkliniek in de buurt. Die liggen binnen de zogenoemde geurcirkels van de kas en dus de te bouwen woningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.