Doorgaan naar artikel

‘Glas niet vervangen voor bedrijventerreinen’

De gemeente Westland raakt in de toekomst areaal glas kwijt. Een burgerinitiatief wil dat de ontwikkeling van glas naar woningbouw en bedrijventerrein stopt en meer aandacht komt voor natuur en groen.

Eind vorig jaar is het burgerinitiatief LeefbosWestland aangeboden. Het burgerinitiatief pleit voor meer en beter openbaar groen, in de vorm van wijkparkjes, bomen langs wegen, een nieuw bos van 50 hectare en bij elk dorp voldoende recreatiegroen. Het burgerinitiatief verwijt een aantal politieke partijen ervan glastuinbouw te veel voorrang te geven boven de ontwikkeling van groen in de gemeente. In de raadscommissie Ruimte van Westland werd dinsdag besloten de voorstellen verder te bespreken. Westland heeft € 3,75 miljoen vrijgemaakt voor investeringen in leefbaarheid, zoals groen.

Te mooi voorgespiegeld

De initiatiefnemers stellen dat Westland geen realistisch beeld schetst van de eigen glastuinbouwpotentie. “De realiteit is dat 70% van het glas ouwe zooi is en geen kwaliteit heeft. Daarbij klopt ook de stelling niet dat Westland de grootste glastuinbouwgemeente is, want Almeria is vele malen groter als tuinbouwgebied dan Westland en zelfs drie keer groter dan de hele glastuinbouwsector in Nederland”, schrijven de initiatiefnemers die 1.400 handtekeningen ophaalden.

Luchtfoto van het Westland. - Foto: ANP

Luchtfoto van het Westland. – Foto: ANP

Simpele banen

Het burgerinitiatief schetst een negatief beeld van Westland. “Westland is al jaren kampioen lelijkste en kaalste gemeente. De meeste historische herinneringen zijn gesloopt, de dorpen zien er tamelijk troosteloos uit, fietspaden zijn een ramp, overvol en je wordt vergiftigd door de uitbraaksels van de smerigste vrachtwagens.”

Volgens de initiatiefnemers telt de gemeente relatief veel laagopgeleiden en kan een nieuwe economische impuls als recreatie veel mensen aan een baan helpen, als alternatief voor de tuinbouw.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin