hoogspanningsmasten-windmolens-kassen-web32-DIJ199274-4

Alles over energie

Terug naar dossier
Glas

Nieuws

Nieuwe wijk op tuinbouwgrond moet aardgasloos

Gemeente Westland probeert een samenwerking tot stand te brengen om met aardwarmte een aardgasloze wijk te bouwen in De Lier op voormalige tuinbouwgrond.

De gesprekken lopen tussen ontwikkelaar Bouwfonds (BPD), Westland Infra, HVC en ETP (EnergieTransitiePartners). De gemeente is zelf betrokken in Westland Infra, ETP en HVC.

Een mogelijke haalbaarheidsstudie voor het gebruik van aardwarmte voor woningverwarming zal in het voor jaar van 2018 zijn uitgewerkt. Als aardwarmte niet tot stand komt, zal BPD zoeken naar andere methoden om de woningen aardgasloos te bouwen. Dat blijkt uit een voorstel voor een samenwerkingsovereenkomst met BPD dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Grondruil

BPD zal ruim 800 woningen bouwen gedeeltelijk op grond die de gemeente sinds 2000 heeft verworven met de opkoop van glastuinbouwpercelen. Doordat BPD ook een flinke grondpositie heeft opgebouwd in het gebied zal het Bouwfonds met grondruil de ontwikkeling kunnen starten en kan de gemeente een randweg aanleggen. Voor de grondruil stelt de gemeente mogelijk € 3,1 miljoen beschikbaar voor een grondbank. BPD koopt die grond in zes jaar terug.

Of registreer je om te kunnen reageren.