Glas

Nieuws

‘Miljardenovername zoals Dole biedt kans telers’

Greenyard is in een laatste fase van onderhandeling met Dole over een overname. Bij de complexe gesprekken is ook de Nederlandse bestuurder Aalt Dijkhuizen betrokken.

Dat er gesprekken lopen tussen Dole en Greenyard, lekte maandagmiddag uit via Amerikaanse media. Daardoor moest Greenyard met een kort persbericht transparantie geven na sluiting van de beurs.

Overname raakt tuinders

Aalt Dijkhuizen is lid van de Raad van Bestuur van Greenyard en zo adviserend en besluitvormend betrokken bij het overnameproces. Dijkhuizen is de voormalig directeur van Wageningen Universiteit en betrokken bij andere grote concerns met internationale groei, zoals het Nederlandse Refresco. Hij wil niet specifiek ingaan op de overnamegesprekken van Greenyard, omdat die nog volop lopen. “In algemene zin zijn er voordelen te halen met schaalvergroting. Denk aan kennisontwikkeling, logistiek en inkoop. Daar kan ook de Nederlandse tuinder van profiteren” aldus Dijkhuizen.

65% van de omzet uit de VS

Nederlandse tuinders staan wereldwijd hoog aangeschreven vanwege de kwaliteit van hun producten en continuïteit van levering. Dole haalt 65% van de omzet in de Verenigde Staten, maar heeft ook twee saladefabrieken in Scandinavië. Dole heeft met eigen schepen veel kennis van het vers houden van producten met precies de juiste condities. “Zaak is wel om bij schaalvergroting de decentrale functies goed overeind te houden en van daaruit dicht te blijven opereren bij de klant”, aldus Dijkhuizen.

Zorgvuldig proces

Volgens de berichtgeving op maandagmiddag wordt er nu druk overlegd en hopelijk de laatste stappen gezet in het proces. “Dergelijke overnames zijn een complex gebeuren met veel facetten. Het is in het belang van iedereen dat dat zorgvuldig gebeurt”, aldus Dijkhuizen.

Of registreer je om te kunnen reageren.