hoogspanningsmasten-windmolens-kassen-web32-DIJ199274-4

Alles over energie

Terug naar dossier
Glas

Nieuws

Meer stabiliteit in energiemarkten naar einde jaar

De energiemarkten komen aan het einde van 2017 in wat rustiger vaarwater, aldus energieanalisten Rogier Bekke en Sjors de Bruijn van Nife.

De gasprijs is voor de korte termijn weer wat gedaald door de mildere weersomstandigheden in Europa. De langetermijnprijs is nauwelijks van zijn plaats gekomen. Zo aan het einde van het jaar zijn de energiemarkten voor het sluiten van contracten gesloten, hierdoor is een duidelijk beeld van de gasmarkt niet te zien.

Schone brandstof in de Eemsdelta

Uit onderzoek blijkt dat gasleidingstelsel in Nederland geschikt is of plaatselijk gemakkelijk geschikt gemaakt kan worden, voor transport van waterstof. De uitkomst van het onderzoek betekent een opsteker voor de Noordelijke Innovation Board (NIB) die in het Noorden een waterstof-economie wil ontwikkelen. Met in de Eemshaven aangevoerde stroom (uit Denemarken, Noorwegen, van windmolens op zee en de plaatselijke energiecentrales) zou deze schone brandstof en grondstof op grote schaal in de Eemsdelta geproduceerd kunnen worden. Daarvoor bestaan veel afnemers in het Chemiecluster in Delfzijl, maar ook in ruimer Nederland (Rotterdam/Zeeland) en mogelijk Duitsland (Ruhrgebied).

Elektriciteit

De korte- en lange termijncontracten zijn beide licht gestegen afgelopen week, maar verdere prikkels zijn uitgebleven om een juiste koers vast te kunnen stellen.

In Azië is op dit moment veel vraag naar kolen omdat de centrale overheid van China diverse kolencentrales opnieuw in gebruik heeft genomen voor de opwekking van elektra. Deze beslissing is genomen omdat er een tekort aan gas is voor de productie van elektra. Wellicht zal binnenkort besloten worden dat in China extra kolenmijnen geopend worden, omdat de kolenprijs te hoog dreigt te worden.

{{foto,5}}

De wereldwijde vraag naar kolen zal de komende vijf jaar nagenoeg stabiliseren. Dat verwacht het Internationaal Energieagentschap (IEA).

De vraag naar steenkool groeit de komende jaren nog maar met gemiddeld 0,5% per jaar. In 2022 komt de vraag daarmee uit op 5,5 miljard ton en volgens het IEA is dat maar marginaal hoger dan het huidige niveau. De consumptie van kolen liep in 2016 met bijna 2% terug. Oorzaken waren de lagere gasprijzen, de opkomst van groenere energievormen en zuiniger energieverbruik.

Olie

De olievoorraad in Amerika is afgelopen week wederom licht gedaald. De koers van de olieprijs is hierdoor ook iets gestegen. De olieprijsstijging is een interessante ontwikkeling, omdat de productie in Amerika nog altijd aan het groeien is en zo ook de Amerikaanse olie export naar met name Azië. De olie-export naar Azië is grotendeels verantwoordelijk voor het licht teruglopen van de Amerikaanse voorraad. Hiermee kunnen we vaststellen dat Amerika de markt steeds steviger in handen krijgt en dat de Opec in dienst lijkt van Amerika om de prijs omhoog te krijgen, doordat de Opec de productie beperkt.

Het Congres van de Verenigde Staten heeft woensdag 20 december het licht op groen gezet voor olie- en aardgasboringen in het Arctic National Wildlife Refuge (ANWR), het natuurgebied in het noordoosten van Alaska. De bepaling werd te elfder ure toegevoegd aan de belastinghervorming, die dinsdag door het Congres werd goedgekeurd, en volgens Trump ‘Amerika zijn grandeur zal terugbezorgen’.

Foto

  • De kolencentrale in de Eemshaven gezien vanaf het platteland van Groningen. - Foto: ANP/Jerry Lampen

    De kolencentrale in de Eemshaven gezien vanaf het platteland van Groningen. - Foto: ANP/Jerry Lampen

Of registreer je om te kunnen reageren.