Glas

Nieuws

Chlorosevirus aangetroffen in tomaat

Inspectiedienst NVWA heeft het Tomatenchlorosevirus (ToCV) geconstateerd in een Nederlandse tomatenkas. Het Crisisteam Voedingstuinbouw heeft het initiatief genomen de sector in te lichten en de publiciteit te verzorgen.

Eind vorige week heeft de NVWA een informatieblad gepubliceerd over het tomaten chlorosevirus (ToCV). Het virus wordt overgebracht door verschillende wittevliegsoorten waaronder de kaswittevlieg en de tabakswittevlieg (Bemisia).

In een groot aantal Europese landen komt het virus al jaren voor in de tomatenteelt. In Spanje waren bijvoorbeeld in 1997 al de eerste meldingen. Het wordt daar gedoogd en niet als een heel groot probleem gezien. Het eveneens door Bemisia overgebrachte TYLCV (tomatengeelkrulbladvirus) wordt in de Mediterrane teeltgebieden als een veel grotere bedreiging gezien.

Radicale maatregelen

In Nederland was het ToCV nog niet eerder aangetroffen. Het heeft hier geen Q-status, maar wel de IAI-status (‘risico voor de gehele gemeenschap’). Daarom zal de NVWA er alles aan zal doen om het virus uit te roeien.

In 2007 is dat gelukt bij een TYLCV-incident, een paar jaar geleden nog met de paprikasnuitkever op paprikabedrijven in het Westland. Het nu door ToCV getroffen tomatenbedrijf is ‘op slot’.

Informatiebijeenkomsten

Hoewel het geen voedselveiligheid-issue is en het virus alleen via wittevlieg (en niet via contact of zaad) wordt overgebracht, neemt de sector het incident met ToCV bijzonder serieus. Projectdirecteur Voedselveiligheid & Ketenborging Peter Verbaas van het Groentenfruithuis coördineert het crisisteam. Woensdag 20 december worden in Venlo (Limburg) en Bleiswijk (Zuid-Holland) besloten bijeenkomsten gehouden om tomatentelers te informeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.