Doorgaan naar artikel

Westland tempert verwachtingen wietteelt

Voor glastuinders is de stap naar wietteelt voor medicinaal gebruik lastig, zegt gemeente Westland.

Volgens de gemeente Westland zal Het Nederlandse Bureau Medicinale Cannabis BMC) via een tender bedrijven zoeken om de teelt op te pakken, maar zal die stap lastig zijn voor glastuinders.

“BMC geeft aan dat er in principe meerdere bedrijven in aanmerking kunnen komen voor een ontheffing, maar dat de kans daarop erg klein is. Telers kunnen vaak niet aan de strenge vereisten voldoen.” Eerder kondigde de gemeente aan dat het gecontroleerd legaal telen van medicinale cannabis, met ontheffing van het ministerie van VWS, zich goed leent voor grootschalige teelt in kassen. Ook wordt in Canada op grote schaal in kassen wiet geteelt voor de medicinale markt.

Tender voor inschrijving op teelt cannabis vertraagd

De tender van BMC om bedrijven te laten inschrijven op de teelt van cannabis is overigens vertraagd. Was het de bedoeling dit eind oktober uit te zetten, nu spreekt BMC over ‘eind dit jaar’. Op dit moment is Bedrocan de enige teler in Nederland die medicinale cannabis teelt voor de verkoop via de aangewezen apotheken. Het is een indoorteelt. Volgens BMC kan dit bedrijf de vereisten voor continuïteit voor de werkzame stoffen goed invullen, maar wel tegen een hoge prijs. Het is afwachten hoe BMC zou omgaan met een inschrijving uit de glastuinbouw en of de tender daarvoor ruimte biedt.

Ontheffing en thuisteelt cannabis

In Westland zijn nog andere initiatieven op gebied van cannabisteelt. Medicana Westland wil in coöperatief verband een ontheffing aanvragen om lokaal medicinale cannabis te telen. Daarnaast wordt het in de toekomst mogelijk thuis te telen voor medicinaal gebruik. De gemeente Westland heeft hierin nog geen standpunt ingenomen, blijkt uit antwoorden van de gemeente op vragen van Westland Verstandig. Wel verwacht de gemeente in de toekomst een rol te spelen met veiligheidsbeleid als wietteelt doorbreekt in kassen in Westland. Om daarmee te voorkomen dat het criminaliteit aantrekt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin